Skitupper i skisporet i strålende sol en vinterdag

Vaner som gjør godt å vende

24.02.22

Har du ønsker om å gjøre endringer i hverdagen, eller bli kvitt noen gamle vaner? Da er du ikke alene. Her er fem forslag til endringer som gjør godt for deg, miljøet og lommeboken.

Hva med å legge til denne vanen også?

Jevnlig sjekk av betingelsene dine for bank og forsikring. 

Sjekk hva KLP Banken kan tilby deg

Sjekk hva KLP Skade kan tilby deg

 

       

Visste du at...

...hvis du velger flaskevann fremfor vann fra springen, går det med 1500 ganger mer energi og det slippes ut 80 ganger mer CO2. Det er med andre ord mange gode grunner til å velge springvann fremfor kjøpevann.

1. Lag ikke mer mat enn du trenger, og spis restemat i stedet for å kaste den 

Visste du at matproduksjon står for ca. 26 prosent av klimagassutslipp i verden? Gjør det til en vane å ta med handlenett, og bruke handleliste i butikken. Hold oversikt over hva du har i kjøleskap, fryser og matskap. Da blir det enklere å spise opp maten, kaste mindre og spare mer. Oppskrifter på hvordan bruke opp matrester finner du her på matvett.no

2. Reduser innetemperaturen med 2 grader 

Ved å redusere innetemperaturen med 2 grader eller unngå å varme opp rom som ikke brukes, bidrar du til lavere klimagassutslipp og energiforbruket reduseres med 13 prosent. I tillegg er oppvarming den største posten på strømregningen din.  

3. Dusj 5 minutter kortere 

En daglig 10 minutters dusj kan koste deg opp mot 3650 kroner i året ved en pris på 2 kroner per kWh. Ved å redusere dusjtiden fra 10 til 5 minutter sparer du energi, vann og CO2-utslipp. Tiden du ellers ville benyttet til en lengre dusj kan du nå bruke til å nyte en kopp kaffe ved frokostbordet. 

4. Reparer noe som er ødelagt i stedet for å kjøpe nytt 

Ved å reparere noe vil du spare penger, men det er også en effektiv måte å bidra til lavere klimagassutslipp og bedre utnyttelse av ressurser. Se Naturvernforbundets fiksetips på tavarepadetduhar.no

5. Slå av unødvendig belysning 

For hver time lyset slås av, reduseres det totale energibruket til belysning. Glemmer du å skru av lyset på badet når du drar på jobb vil det koste deg 52 øre hvis en kWh koster 2 kroner. Det høres kanskje ikke mye ut, men ganger du det opp med alle lyspunkter som står på unødvendig, blir summen betydelig i løpet av et år.