Fredric Nygård 2

Ung og nyutdannet? Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Det er fullt mulig å kjøpe din første bolig helt selv, selv om du ikke har vunnet i lotto eller har foreldre som kan hjelpe til. Her er eksperttipsene!

Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP
Øyvind Røst, pensjonsekspert i KLP

KLPs åtte eksperttips til unge som vil inn i boligmarkedet

1. Spar i BSU! Det er trygt, gir god rente og skattefordeler. Det lønner seg å starte sparingen med en gang du har skattbar inntekt. Spar maks hvert år, og husk å starte sparingen før du kjøper bolig.

2. Spar egenkapital også utenfor BSU. Hundre eller tusen kroner i måneden - alt er bedre enn ingenting!

3. Venn deg til fornuftige spare- og forbruksvaner så fort du kommer i heltidsjobb. Da slipper du å stramme inn på forbruket ditt senere.

4. Begrense forbruket – det kan være en tøff beslutning fordi man har venner som ikke gjør det og går derfor kanskje glipp av mye moro. Men det vil lønne seg på sikt. Tilpass forbruket etter en fast sparesum hver måned – ikke etter hvor mye lønn du får utbetalt.

5. Sett opp budsjett og sjekk hva du bruker penger på for å bli bevisst ditt eget forbruk. Bruk gjerne SIFOs referansebudsjettet.

6. Ikke ta stor risiko med penger du skal bruke som egenkapital til boligkjøp om få år. Du kan få bedre forventet avkastning med sparing i aksjefond eller aksjer, men risikoen blir stor fordi aksjemarkedet kan falle mye og du det er ikke sikkert at det tar seg opp før du skal kjøpe bolig.

7. Vær fornøyd med litt lavere standard eller perifer beliggenhet første gang du kjøper.

8. Bo hjemme hvis du kan og vil. Sparer du like mye som du ellers måtte brukt på leieutgifter, øker egenkapitalen raskt.

Seks av ti voksne under 24 år eier egen bolig i Norge. Og halvparten av dem har i følge SSB fått hjelp av foreldrene sine, enten det er forskudd på arv, gave, lån eller som kausjonister. Om du ikke er en av dem, er det likevel ikke umulig å komme seg inn i boligmarkedet.

To ting må være på plass før du får boliglån av banken: inntekt og egenkapital. Egenkapitalen må være på minst 15 prosent av boligens verdi, og for noen kan det virke uoverkommelig å skulle skrape sammen det beløpet samtidig som man betaler høy husleie.

– Kanskje må man fire litt på kravene når det gjelder standard eller beliggenhet. De færreste får kjøpe drømmeboligen på første forsøk. Men jo tidligere du begynner, jo fortere kan du kjøpe deg mot toppen av boligmarkedet: Fra leilighet i drabantby, til leilighet i sentrum, til rekkehus og til enebolig, sier Øyvind Røst, økonom i KLP.

– Som ung og nyutdannet er kanskje ikke boligsparing det gøyeste man kan drive med. Men det viser seg ofte å være noe av det lureste.

- Øyvind Røst, økonom i KLP

Det beste til deg som er under 35 år

Sjekk ut vårt boliglån til våre unge medlemmer under 35 år. Du får bankens beste boliglånsrente.
Mer om Boliglån Ung Medlem

BSU er den beste sparemåten for deg som er under 34 år. Du kan spare inntil 27.500 kroner i året, og opptil 300.000 kroner totalt. 
Bli kunde og åpen BSU-konto

Fikk verdiøkningen selv

Fredric Nygård er en av dem som var tidlig ute. Som 22-åring kjøpe han sin første leilighet, i underkant av 70 kvadratmeter i Rygge i Østfold. Ved å holde utgiftene moderate, og med god sparing etter ett års inntekt fra arbeidslivet, var banken lettere å overbevise. 

– Jeg hadde fått fast jobb og inntekt, og skjønte at det var lurt å komme raskt inn i boligmarkedet. Jeg har alltid vært ganske nøye med penger, og klarte å spare opp litt egenkapital.

Sju år senere bor Fredric fortsatt i samme leilighet, nå med samboer, og har ingen umiddelbare planer om å flytte. Han ser imidlertid store fordeler i å ha kjøpt så tidlig.

– Hadde jeg leid, hadde jeg betalt omtrent like mye hver måned uten å få noe igjen. Nå har jeg fått hele verdiøkningen selv. Jeg hadde i utgangspunktet kun tenkt å bli boende i noen år, men jeg trives godt og vet at jeg, uansett hvor lenge jeg blir boende, har skaffet meg et godt grunnlag videre i boligmarkedet.

I løpet av årene som har gått siden Fredric kjøpte leiligheten, har han spart opp mer for å kunne pusse opp leiligheten. Rom for rom har han økt verdien på boligen ytterligere. Han deler gjerne sine beste sparetips med andre som ønsker å komme inn på boligmarkedet tidlig:

  • Ha som vane å alltid spare noe. Om det er en hundrelapp eller tusenlapp i måneden – du skal alltid spare noe, så du har noe å begynne med. Selv om det kan være fryktelig kjedelig. Det er veldig gøy å bruke opp både feriepenger og skattepenger i løpet av sommeren, men om du klarer å spare litt, får du veldig mye igjen.
  • Sett opp et budsjett, sett av penger til regninger og ha oversikt over hvilke regninger som kommer når. Det er kanskje litt kjedelig å sette av en fast sum i måneden når regningene er få, men det er veldig fint å ha litt ekstra på regningskontoen når de dyre månedene kommer.
  • Unngå de små tingene som fort blir dyrt, for eksempel kredittkort og minilån. Smårenter ser snille ut i starten, men kan fort ta knekken på økonomien din. Betal alltid eventuelle smålån ved første forfall, sier Fredric.

Lønner seg på sikt

Du er ung, nyutdannet, i din første jobb og har endelig fått stabil inntekt. Selvfølgelig har du lyst til å bruke mer penger enn du kunne i studietiden. Det har også Røst full forståelse for.

– Hvis man lar være å spare til bolig, kan man ha det veldig godt med høyt forbruk en periode. De som kjøper bolig tidlig, kan risikere å gå glipp av mye moro som andre venner unner seg. Flotte ferier, for eksempel.

Er man en av dem som kjøper bolig tidlig, må man dermed prioritere å være nettopp det en stund: boligeier. Men det vil med all sannsynlighet lønne seg på sikt.

– Som ung og nyutdannet er kanskje ikke boligsparing det gøyeste man kan drive med. Men det viser seg ofte å være noe av det lureste. De som blir værende i leiemarkedet til de er godt inne i 30-åra klarer sjelden å spare tilsvarende mye som verdistigningen på boligen som vennene kjøpte ti år tidligere. Da blir det veldig dyrt å kjøpe sin første bolig. Og det økonomiske tapet henger gjerne med dem resten av livet, sier Røst.