Tre generasjoner på skogstur.

Skap gode vaner sammen

Denne høsten opplever vi alle økte levekostnader. Her får du fem forslag som kan bidra til kollektiv innsats for å senke forbruket - og kanskje øke samholdet?

Frigjør penger - avslutt abonnement!

Betaler du for strømmetjenester eller abonnement du ikke bruker?
 
Her finner du oppskrift på hvordan du avslutter de vanligste abonnementene.

Ta en abonnementdetox

1. Ta initiativ til byttekvelder

Loft og boder kan skjule skatter som sportsutstyr, barneutstyr, bøker, elektronikk, møbler, klær og sko. Inviter vennegjengen, familien eller nabolaget på byttekveld eller byttelørdag, det kan bli både sosialt og økonomisk. Kanskje dere kan bytte tjenester – som bilvask mot hjemmebakt brød eller pizza?

Har du barn? Foreslå byttekvelder på sesongens første foreldremøter på skole og fritidsaktiviteter. Og mens dere er i gang: Hva med å få med lærerne på klassevise konkurranser om for eksempel gjenbruk, redusere matsvinn og strømsparetiltak?

2. Finn arvevenner

Det kan være smart å ha et par arvevenner man kan gi til eller arve fra, både for voksne og barn. Har du ikke venner eller bekjente å arve klær og annet fra ennå? Se etter salgsgrupper på sosiale medier og spør der, eller heng opp en lapp i nærmiljøet ditt.

3. Hva med å tenke nytt om bursdagsfeiringer og gaver?

Legg energien i å glede noen i stedet for å kjøpe ting. Hva med å gi bort filmkveld og popcorn hjemme hos deg, middag og spillkveld eller skogstur med rebus? Eller kanskje du kan gi bort selvhugget ved eller hjemmelagd syltetøy? Bruk fantasien og by på deg selv!

Har du barn? Ta en for laget! Foreslå i familien, på skolen, i nærmiljøet og i vennekretsen at brukte bursdagsgaver er innafor, eller at alle kan spleise. 

Tips: Gå sammen om bursdagsfeiringene. En velorganisert tur ut i skogen med morsomme aktiviteter og grilling kan gi mange nye opplevelser som skaper fellesskap for både små og store.

4. Bruk tilbudene i nærmiljøet 

Nærmiljøet ditt har sikkert turmuligheter eller kanskje spennende historiske plasser du ikke har oppsøkt. I stedet for kostbare fritidsaktiviteter og helgereiser kan du dra på oppdagelsesferd – helt gratis? Er du ikke kjent med mulighetene i nærmiljøet ditt? Hør med naboene om de har turtips, eller kanskje det finnes en turgruppe? Se turtips på DNT.no og UT.no.

Har du barn? Sjekk hva som finnes av lekeplasser i det fri. Disse er ypperlige å benytte fremfor å betale for inngang på lekeland og andre aktiviteter for barn. Eller hva med å ta med barna på stolpejakt eller geocatching – så blir dere skarpere og sprekere sammen!

5. Reparer tingene dine selv

Både store og små kan lære seg å reparere ting selv. For å komme i gang, kan dere samle naboer eller vennegjengen for en reparasjonskveld. Kanskje noen kan lære bort hvordan man syr eller lapper sykkeldekk, eller pusser opp et gammelt teakbord? Ingen eksperter ennå? Det ligger det masse reparasjonsvideoer på YouTube!

Har du barn? Ta dem med og lær å reparere sammen. Å ha et felles prosjekt for både store og små er morsomt i seg selv, og mestringsfølelsen er jo ubetalelig!

Se Naturvernforbundets fiksetips på tavarepadetduhar.no.