To kollegaer som jobber sammen i møterom

Strammere økonomi?

Vi går en ny økonomisk tid i møte, og mange vil få en strammere økonomi. Da er det fort gjort å gjøre forhastede økonomiske tiltak uten å tenke igjennom konsekvensene.

Har du boliglån, er det gjerne den største enkeltposten på utgiftssiden. Nå som rentene øker samtidig med at mat, drivstoff og strøm stadig blir dyrere, tar de totale merkostnadene store jafs av lommeboken. Mange kunder velger å søke om avdragsfrihet som en midlertidig løsning når de får mindre å rutte med. Oftest er det likevel hverdagsvanene våre som faktisk velter budsjettet.

Ta en titt på forbruket ditt

Du har kanskje allerede startet med å spare strøm, reise mindre, kjøpe brukt og ukeshandle mat?

Men rettferdiggjør du fortsatt dine impulskjøp på farten? I så fall er du ikke alene. Slike småkjøp opprettholder forbruket ditt over tid.

Ta derfor en grundig sjekk av økonomien din. Åpne kontoutskriftene for siste halvår, og se hva som går inn og ut av kontoen. I tillegg til mat og drikke på farten, kan du helt sikkert spare på kutte ned på disse postene:

  • TV- og strømmetjenester – kan du klare deg med færre, eller dele med noen?
  • Nettaviser og magasiner – leser du alle?
  • Forsikringer – er du dobbelt forsikret? Sjekk om du har forsikringer gjennom fagforeninger, jobb eller andre ordninger.
  • Sky-tjenester – har du flere bør du vurdere å flytte alt til én tjeneste.
  • Penger til barna – gir du penger når barna spør, eller gir du en fast sum i uken? Det lønner seg som oftest å gi en fast sum. Sjekk om det gjelder for deg, også.
  • Dyre hobbyer – har du flere kostbare hobbyer? Kanskje du skal konsentrere deg om bare et par.

Om du ikke finner mer å kutte ned på, kan du også se om det er mulig å øke inntektene dine. Se over eiendelene dine og selg unna ting du ikke bruker eller trenger.

Hvis ingen av disse tiltakene hjelper deg til å håndtere økte utgifter, kan du vurdere å utvide nedbetalingstiden på boliglånet, eller søke om avdragsfrihet. Ettersom avdragsfrihet på lånet kun er en midlertidig løsning, er det viktig at du jobber parallelt med å få ned forbruket ditt slik at du kan betjene lånet.

Hva er avdragsfrihet?

Med avdragsfrihet betaler du kun renter og omkostninger på boliglånet, og utsetter betalingen av avdragene i perioden. Rentekostnaden på lånet blir derfor høyere fordi det ikke nedbetales på lånet. Når den avdragsfrie perioden er over, vil det månedlige avdraget være høyere enn tidligere fordi den avtalte nedbetalingstiden på lånet er uendret.

Det betyr at avdragsfri periode på boliglånet kan være til hjelp – på kort sikt.

Les mer om avdragsfrihet

Hva bør du prioritere i en avdragsfri periode?

Pengene du får tilgjengelig når du ikke betaler avdrag på boliglånet i en periode bør øremerkes til de utgiftene som haster. Ikke fall for fristelsen til å bruke pengene på unødvendige ting.

Prioriter dette: 

  • Betal ekstra eller bli ajour med dyre lån og regninger (forbrukslån og kredittkort).
  • Bygg opp en økonomisk buffer til fremtidige uforutsette utgifter.

Husk sparing

Ha alltid penger tilgjengelig på en bufferkonto, så kan du betale en regning som plutselig ble høyere enn vanlig, eller hvis bilen eller kjøleskapet skulle ryke. Fyll på bufferkontoen hvis du bruker av den.

Har du boliglån og penger til overs etter at bufferkontoen er fylt opp – betal ned ekstra på boliglånet. I tillegg til å kanskje gjøre noen større innbetalinger på boliglånet, kan du vurdere å betale litt mer hver måned. På den måten slipper du alt for store omveltninger i økonomien når renten fortsetter å stige. 

Les mer om sparealternativene vi tilbyr 

Se også

Eldre mann omfavnes av yngre mann

Har du en plan for din økonomiske fremtid?

22.06.23

Eller vet du hvordan du på lovlig vis kan hjelpe eldre familiemedlemmer med økonomien? Her får du et par nyttige tips.

Kontordame med papirer på gulvet

Ikke utsett å ta tak i økonomien din

09.08.23

Mange som havner i økonomiske problemer venter for lenge med å få en oversikt over situasjonen. De vet ikke hvor de skal starte, og kvier seg for å få hjelp. 

Her får du vite hva du kan gjøre for å unngå å få økonomiske problemer og hva du kan gjøre hvis du er på vei til å miste oversikten eller ikke klarer å betale regningene. 

KLP_generasjonstur_marka

Skap gode vaner sammen

22.06.23

Denne høsten opplever vi alle økte levekostnader. Her får du fem forslag som kan bidra til kollektiv innsats for å senke forbruket - og kanskje øke samholdet?