Skien 20200904. Unge boliglånskunder i KLP banken. Samboerparet Charlotte Dahl Thorstein som er sykepleier og Simon Viking Laland som er lærer foran deres nye, felles bolig i Telemark. Foto: Anita Arntzen

Sparte seg til boligdrømmen på landet

Samboerne Charlotte Dahl Thorstein (28) og Simon Viking Laland (29) kjøpte  en kjedet enebolig ved Skien etter å ha leid leilighet i flere år. De er storfornøyd med sin nye tilværelse. 

Tips til førstegangskjøperne

Jorunn Ygre Storjohann sier at når du vet hvor mye du kan kjøpe for, kan du begynne å sjekke boligpriser. Tenk gjennom hva som er viktigst for deg, størrelse, beliggenhet og/eller standard. Mange boliger selges over takst, så se gjerne etter boliger med priser som ligger litt under rammen din.

- Å ta opp boliglån og kjøpe sin første bolig er en stor avgjørelse for mange. Hva bør unge tenke på når de kjøper sin første bolig?

- Sett en maksgrense for hvor mye du vil kjøpe for, og vær tro mot denne. Det er lett å la seg rive med i en hektisk budrunde, og du risikerer å ende med et for høyt lån. Tenk også at du skal kunne bo der lenge, for det er dyrt å kjøpe og selge bolig.

- Vi har vært sammen en stund og følte det var naturlig å kjøpe egen bolig i stedet for å leie. Vi begynte å kikke i vinter, og så ble det en liten pause etter at koronaen kom. Vi har også vært på en del visninger gjennom sommeren. Vi var nok på 14-15 visninger før vi fant drømmeboligen, sier Charlotte Dahl Thorstein.

Samboeren Simon forteller ivrig at de falt for dette huset på rundt 100 kvadrat med egen garasje. Boligen er godt vedlikeholdt og er pusset opp i 2018. Faren til selger av huset var nemlig byggmester og har gjort flere oppgraderinger på huset. De valgte et rolig nabolag og har kort vei til butikken. Charlotte kjører moped til jobben, mens Simon har cirka fem minutter reisevei til sin jobb med bil.

Flinke til å spare

Huset utenfor Skien betalte Charlotte og Simon ca. 2,5 millioner kroner for, og de hadde spart opp en egenkapital på drøye 400.000 kroner. Pengene har de spart helt selv og uten hjelp fra foreldrene.

- Vi hadde spart en del penger, og det siste året har jeg spart ganske mye ekstra. Vi har hatt mulighet til det siden det har vært relativt rimelig å leie leilighet i Skien. Mange av vennene våre har kjøpt egen bolig og blant vennene våre var vi noen av de siste som kom oss inn på boligmarkedet, sier Simon.

Selv om de har realisert boligdrømmen hvor de ser for seg å bli boende i mange år, har de fortsatt penger igjen å rutte med.

- Vi fikk finansieringsbevis som gjorde at vi kunne kjøpe en ganske mye dyrere bolig, men vi synes det er greit å ikke kjøpe alt for dyr bolig. Vi må kunne leve litt ved siden av også, og jeg synes det er veldig greit å ha litt penger i reserve hvis noe uforutsett skulle skje, sier Simon.

Begge har BSU-sparing og tenker å bruke BSU-kontoen til å nedbetale boliglån eller kjøpe neste bolig på et senere tidspunkt.

- Det er en god følelse å eie noe eget. Det gir oss mer lyst til å ta vare på huset når vi eier det selv. I tillegg er det tryggere å eie selv fremfor å leie hvis huseier plutselig finner ut at de ønsker å pusse opp boligen, sier Simon.

Vurderte flere banker

Charlotte er sykepleier og har pensjon i KLP, mens Simon er lærer og har pensjonen sin i Statens Pensjonskasse. Simon forteller at han sjekket betingelser på boliglån hos flere banker før de landet på KLP Banken.

Som førstegangskjøper er det mye å sette seg inn i.

- Vi hadde veldig mange spørsmål og jeg synes vi fikk veldig gode svar på alt vi lurte på. Det var veldig ryddig og oversiktlig, sier sykepleieren.

Det unge paret har også flyttet forsikringene sine til KLP. Simon forteller at han sjekket pris på bilforsikring og fant ut av det var mye å spare på å flytte bilforsikringen til KLP.

Formidabel vekst i boliglån

KLP Banken opplever en formidabel økning i etterspørselen etter boliglån blant unge. Så langt i år har banken utbetalt 150 prosent mer i lån til unge medlemmer sammenlignet med samme periode i 2019.

- Vi tror den sterke veksten skyldes de gunstige lånerentene som KLP Banken tilbyr unge medlemmer, samtidig som stadig flere oppdager oss, sier Jorunn Ygre Storjohann, leder for personmarked i KLP Banken.

 Unge er tidlig i sin yrkeskarriere, har gjerne lavere lønn, og mange etablerer familie og trenger større plass.

- Låneutgifter er en stor del av unges økonomi, og da betyr lånerenten ekstra mye. Vi er også behjelpelig med veiledning, da vi vet at mange føler seg usikre og har mange spørsmål til prosessen for kjøp av bolig, sier Jorunn.

Hva er det beste rådet dere kan gi til unge som vil inn på boligmarkedet?

- Start sparing så tidlig som mulig. Boligkjøp krever nemlig at du har en viss egenkapital, normalt minst 15 prosent. Spar på en BSU-konto, da får du både ekstra god rente og skattefradrag. Når du er klar for å kjøpe, må du begynne med å finne ut hva du har råd til. Dette gjør du enkelt ved å søke om finansieringsbevis i banken. Da vil du få en ramme for hvor mye du kan få i lån. Husk at du også må ha råd til andre utgifter, som dokumentavgift, eventuelle oppussingskostnader, flyttekostnader, møbler og forsikringer.