Far og sønn på skateboard
Mange unge er helt av avhengig av økonomisk hjelp fra foreldrene. BSU er en god start.

Lønnsom BSU-innspurt før nyttår

Er du 33 år eller yngre og har litt ekstra rom i julebudsjettet? Gi deg selv en smart julegave, og fyll opp BSU-kontoen.

Fakta om BSU

  • Du kan spare inntil kr 25.000 kroner hvert år og maksimalt 300.000 kroner totalt
  • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år
  •  Du får skattefradrag for 20 prosent av beløpet du har spart. Dersom du sparer det maksimale beløpet på 25.000 kroner, vil du få 5000 kroner i skattefradrag.
  • Pengene du sparer er forbeholdt bolig, kjøp eller nedbetaling av boliglån
  • Du kan bare ha én BSU konto, men kontoen kan flyttes mellom banker

For å komme inn på boligmarkedet er det krav til 15 prosent egenkapital for å kunne søke om boliglån. Det betyr at hvis du skal kjøpe en leilighet til 2,5 millioner kroner, må du altså ha spart opp 375.000 kroner på egenhånd. Mange unge er derfor helt av avhengig av økonomisk hjelp fra foreldrene eller å starte egen sparing tidlig. 

– Med boligsparing for ungdom (BSU), får du normalt bankenes aller beste rentebetingelser og hver femte krone i retur gjennom fradrag på skatten. Men den som intet sparer, intet vinner, sier Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken.

– Alle under 34 år med skattbar inntekt bør spare i BSU. Det er Norges beste spareordning, så det er bare å fylle opp kontoen før nyttår, sier han.

For å få full uttelling må man fylle opp kontoen med 25.000 kroner, men skattefradrag og god rente får man uansett sparesum.

– Med andre ord teller hver eneste krone, så alt man kan spare kommer godt med. Dette er veldig verdifull sparing til fremtidig egenkapital, sier Andersen.

BSU som gave

Bidrag til BSU-sparing kan også være et godt gavetips til den yngre garde. Hvis du bruker en del av pengene på å fylle opp den årlige BSU-kvoten på 25.000 kroner, oppnår du samtidig at barnet, hvis det har skattbar inntekt, får skattefradrag for de samme pengene.

– Det er kanskje ikke den mest spennende gaven, men det er en gave som blir større og større helt fram til den brukes, og som mottakeren vil sette stor pris på når det skal kjøpes bolig, sier banksjefen.

Medlemmer i KLP får en av de aller beste BSU-rentene i landet, på 3,70 prosent.

Full kvote

Leif Magne Andersen viser til at oppsparte penger kan brukes den dagen man kjøper bolig, men det er valgfritt.

– Når du først har brukt BSU-sparingen får du ikke de samme vilkårene igjen. Har man mulighet, kan det derfor være lurt å vente med å bruke BSU'en til man har spart opp full kvote, eller passerer aldersgrensen for sparing, sier Andersen.

BSU-sparing i KLP Banken

PS! Ved fylte 34 år får kontoen rente tilsvarende sparekonto i KLP Banken. For medlemmer blir renten 1,35 prosent og 0,95 prosent for ikke-medlemmer.

Aktuelle artikler

Fredric Nygård kjøpte sin første leilighet når han var 22 år.
Ung og nyutdannet? Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Det er fullt mulig å kjøpe din første bolig helt selv, selv om du ikke har vunnet i lotto eller har foreldre som kan hjelpe til. Her er eksperttipsene!

04.06.19

Studenten Nora kom seg inn på boligmarkedet

Boligdrømmen henger høyt for mange unge. Nora Slapgaard (21) har akkurat kjøpt seg egen leilighet. – Det hadde blitt like dyrt å leie, sier hun.

16.07.19