1. Bruk kredittkort for en tryggere handel
Forbrukerrådet anbefaler å bruke kredittkort ved netthandel, for da omfattes handelen av Finansavtalelovens regler om kredittkjøp. Skulle du bli utsatt for svindel, er det gunstig at kjøpsbeløpene ikke er trukket direkte fra bankkontoen din. Med kredittkort vil du nemlig ikke stå som juridisk ansvarlig for kjøpet. Det er derfor større sannsynlighet for å få pengene tilbake hvis du betaler med kredittkort.
2. Unngå falske nettbutikker
Sjekk nettbutikken du skal handle fra. Det finnes dessverre flere nettsider som forsøker å lure oss. Vurder hvordan nettsiden ser ut. Er språket dårlig? Dårlig grammatikk og stavefeil er et varselsignal. Se også på kontaktinformasjonen som telefonnummer, adresse, e-post og organisasjonsnummer.
Vær spesielt obs på nettbutikker som reklamerer for oppsiktsvekkende mye lavere priser enn hva andre tilbyr for tilsvarende produkt. Er tilbudet for godt til å være sant? Da er det ofte det.
På Forbrukertilsynet.no finner du flere tips og en nyttig liste over falske nettbutikker.
Venter du på pakke? Vær obs på falske e-poster og SMS-er
I travle tider før jul, påske og i ferietid bør du være ekstra oppmerksom på falske e-poster og SMS-er hvor avsender utgir seg for å være Posten, Bring eller PostNord. Budskapet er ofte "Venter du på en pakke? Da må du betale manglende porto".
Postdistributørene vil aldri sende slike krav! Slett slike henvendelser.
Hensikten med slike falske meldinger er at svindlerne forsøker å lure til seg opplysningene dine, eller få deg til å betale eller utføre andre handlinger.
Les mer om nettsvindel og falske henvendelser på Posten.no
3. Les vilkårene før du handler
Før du trykker på "kjøp" bør du alltid lese kjøpsvilkårene nøye. Vær spesielt oppmerksom på beskrivelsen av hva som skjer ved en eventuell forsinkelse, reklamasjon, avbestilling eller retur. Her er det mange varianter som ikke er så gunstige for deg, spesielt for nettbutikker utenfor EU/EØS-området.
4. Sammenligne priser
Når du handler på nett, er det lurt å sammenligne prisene med andre nettbutikker. Husk å legge til frakt, gebyrer og eventuelle andre avgifter som toll og merverdiavgift for å få totalprisen på varen. Bruk gjerne prissammenligningstjenester og søkemotorer for å finne den laveste prisen.
5. Pass godt på personopplysningene dine
Vær kritisk til hvor du legger inn personlige opplysninger. Ikke gi informasjon om deg selv før du faktisk skal handle, og da kun de opplysningene som er nødvendig. Del aldri kortnummer, PIN-kode eller andre kortopplysninger på e-post, kun i sikre betalingsløsninger som for eksempel 3D Secure.
Nettbutikken bør ha informasjon om personvern på siden sin, som sier noe om hva opplysningene skal brukes til og hvor du kan henvende deg med spørsmål.
6. Hva sier andre kunder?
Bruk søkemotorer som Google for å søke opp nettbutikken og se hva andre har sagt om nettbutikken. Søk etter nettbutikkens navn pluss ord som "svindel", "falsk", "fraud" og lignende. Hvis nettbutikken mangler omtaler, er det ikke et godt tegn.
Det samme prinsippet gjelder om du kjøper brukt, for eksempel på eBay, Amazon eller finn.no. Sjekk ratingen på personen som selger. Kommentarer som «Fikk ikke varen» eller «Topp og rask leveranse» gir gjerne god pekepinn på hva du har i vente.
7. Trenger du produktet?
Som regel kjøper du noe du trenger, som for eksempel gaver før jul og for å erstatte noe som er ødelagt. Andre ganger er det lett å bli fristet av salgsprodukter. Et smart forbrukertips er å tenke gjennom om du hadde kjøpt produktet om det ikke var på salg? Hvis svaret er nei, så trenger du kanskje ikke å kjøpe det nå heller?
Se også våre tips om smart kredittkortbruk