Ragnhild Frost (21) Foto: Privat
Ragnhild Frost (21) Foto: Privat

- Jeg var aldri i tvil om hva jeg skulle gjøre

Ambulansemedarbeider Ragnhild Frost er den eneste i vennegjengen som har kommet inn på boligmarkedet. Hun har boliglånet i KLP, og er imponert over oppfølgingen fra banken gjennom kjøpsprosessen.

En lang rekke med hus langs en brygge

Sjekk ut vårt boliglån for unge

Er du under 35 år og har jobb med pensjon i KLP, vil du få kjempegode betingelser på vårt boliglån Ung Medlem, når du skal kjøpe bolig.

Søk om boliglån

Ragnhild Frost er bare 21 år, men eier allerede sin egen leilighet i Tromsø. Det er det ikke mange på samme alder som har fått til.  

-Boligprisene i Tromsø er høye, spesielt om du ønsker å bo på Tromsøya. De fleste bor hjemme til de er et godt oppe i 20-årene her, og jeg er den eneste blant vennene mine som eier egen bolig, sier Ragnhild.

I dag er hun utdannet ambulansemedarbeider, men allerede som student, i 2015, begynte hun å se på muligheten for å kjøpe sin egen leilighet. Da fikk hun beskjed av den lokale sparebanken om at det ikke var mulig å få lån før hun var ferdig med fagbrevet. Det fikk hun i 2017.

-Da oppdaget jeg et nytt boligprosjekt i Workintoppen og snakket med megleren. Før dette hadde jeg bare sett veldig små leiligheter som jeg hadde råd til, men her var det plutselig mulighet for en helt ny leilighet, der alt var nytt, og med en veldig bra planløsning. Da måtte jeg slå til, sier hun.

Uten kausjonist

Som ambulansemedarbeider er hun medlem i KLP, og en dag fortalte en venninne av moren om de gode betingelsene man kunne få der. Da hun skulle søke om lån, søkte hun flere steder – deriblant i KLP.

-KLP kom best ut, og jeg tok kontakt. Vi la en god plan for økonomien fra da jeg kjøpte leiligheten til den var ferdigstilt, og jeg sparte opp det jeg trengte av egenkapital i den perioden. Da jeg overtok i september, var alt på plass, og jeg slapp til og med å bruke mamma og pappa som kausjonister.

Hun er godt fornøyd med prosessen i KLP, men spesielt imponert over kommunikasjonen underveis.

-I KLP følte jeg meg både sett og hørt, og opplevde fleksibilitet med hensyn til min situasjon. Når man skal kjøpe bolig for første gang er det mange nye ord og uttrykk, og jeg var imponert over hvor konkret og tydelig informasjonen fra KLP var. Jeg var aldri i tvil om hva jeg skulle gjøre, eller hvem jeg skulle kontakte, sier hun.

Lurt å starte tidlig

Det er lurt å kommer seg tidlig inn på boligmarkedet, sier Øyvind Røst, som er økonom i KLP. Men han skjønner at det kan være fristende å bruke pengene på andre ting når man er ung.

-Kjøper man bolig tidlig, må man regne med at man kanskje ikke har like mye rom til fest og moro som de uten egen bolig. Men det har fortsatt vist seg å være veldig lurt. De som leier bolig til de er i 30-årende går glipp av både verdiutvikling på bolig og effekten av å nedbetale på lån. Det utgjør normalt mer enn det de klarer å spare. Da blir det dyrt å kjøpe sin første bolig, sier han.

Han har noen enkle råd til deg som er ung og vil inn på boligmarkedet.

-Spar i BSU, og spar også gjerne så mye som mulig i tillegg. Venn deg til et fornuftig forbruk, og sett opp et budsjett som du lever etter. Og ikke ta stor risiko med penger du skal bruke på bolig i løpet av kort tid, sier han.
Mer om sparing i BSU

Interessante artikler

Ines Høvring

Boligdrømmen henger høyt

04.06.19

Ines Høvring (28) har hatt nok leieutgifter og er klar for å realisere boligdrømmen. Hun vet det blir vanskelig. – Å komme inn på boligmarkedet har mye å si for økonomien din i fremtiden, sier Mette Rinde i KLP Banken.

Fredric Nygård kjøpte sin første leilighet når han var 22 år.
Fredric Nygård kjøpte sin første leilighet når han var 22 år.

Ung og nyutdannet? Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

10.11.20

Det er fullt mulig å kjøpe din første bolig helt selv, selv om du ikke har vunnet i lotto eller har foreldre som kan hjelpe til. Her er eksperttipsene!

Yvonne Lid-Hjelle

– Har ikke angret ett sekund på at jeg byttet bank

13.08.19

Yvonne Lid-Hjelle (35) har vært kunde i KLP Banken i over ett år. Det er hun meget godt fornøyd med, og angrer på at hun ikke har byttet bank tidligere.