KLP_MammaSykkelBarn_masma45773

Finansieringsbevis

Med et finansieringsbevis vet du hvor mye du kan kjøpe for når du skal kjøpe bolig, hytte eller fritidsbolig. Det er helt uforpliktende og gratis. 

 • Finansieringsbeviset er gyldig i 3 måneder og kan fornyes
 • Medlemsrente fra 4,85 prosent
 • Førstehjemslån på 4,80 prosent rente

Søk om finansieringsbevis

Dette er finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan låne hos oss, slik at du vet hvor mye du kan kjøpe bolig for når du skal på visning, eller delta i budrunde.

Finansieringsbeviset tar utgangspunkt i din nåværende økonomi, oppspart egenkapital, og verdien på eventuelt eksisterende bolig. Hovedregelen er at du kan låne inntil 5 ganger brutto årsinntekt, og at du må ha minimum 15 prosent av kjøpesum i egenkapital. I tillegg må du ha en økonomi som tåler en renteoppgang på 3 prosent, og minimum en rente på 7 prosent.

Det kan derfor være lurt at du gjør deg opp en formening om hvor mye du trenger i lån, før du søker om et finansieringsbevis.

Slik søker du om finansieringsbevis

Et finansieringsbevis (lånebevis) er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan kjøpe for og hvor mye du kan låne.

Har du frivillig kredittsperre? Da må du heve denne før du sender inn en søknad. Etter det er det bare å sperre igjen.

Før vi kan behandle søknaden din må du, og eventuell medlåntaker, være identifisert i KLP. Du kan identifisere deg ved å registrere deg som bankkunde.

Når du har fått finansieringsbeviset er du klar for å legge inn bud!

Visning

Finansieringsbeviset er gyldig i 3 måneder. Har du dette i orden kan du delta i budrunde, og vite hvor mye du kan legge inn bud på.

Vil du vite litt mer hva du bør forberede deg på før du skal på visning og i en eventuell budrunde?

Les våre beste tips til hvordan du kan forberede deg til visning og budrunde

Budrunde

I budskjemaet skriver du inn KLP Banken og telefonnummeret vårt i budskjemaet, 55 54 85 00 (tastevalg 1-3 og deretter 1). Megler vil ta kontakt med oss for å kontrollere at du har finansieringen i orden etter at du har lagt inn bud. Ikke vis frem finansieringsbeviset til megler.

Det er også viktig at du holder deg innenfor de gitte rammene som er oppgitt i finansieringsbeviset du har fått. 

Når du har kjøpt bolig, hytte eller fritidsbolig og signert kjøpekontrakt, må du sende oss kopi av kjøpekontrakten. Vi vil deretter gjøre finansieringsbeviset om til lån. 

Mellomfinansiering

Skal du kjøpe ny bolig før du selger den du har? Da trenger du mest sannsynlig et midlertidig lån, fra du overtar ny bolig og frem til gammel bolig er solgt.

Mellomfinansiering tilbyr vi til deg som har boliglånet ditt hos oss i dag. Eller om du har pensjon i KLP og eier bolig uten lån. 

Les mer og søk mellomfinansiering

Dette bør du tenke på hvis du ønsker å kjøpe ny bolig før du har solgt den du eier

Med økende renteutgifter, og stigende priser på varer og tjenester er det en del ting du bør vite, og tenke på før du eventuelt velger mellomfinansiering.

Dette bør du vite

Nyttig å vite om kjøp av bolig og finansieringsbevis

Finansieringsbeviset ligger i innboksen i nett- og mobilbanken din. Beviset er gyldig i 3 måneder. Hvis du ønsker å forlenge finansieringsbeviset sender du bare en melding til saksbehandler i nettbanken.

Svare på meldingen du fikk fra saksbehandler i nettbanken, og be om å få fornyet finansieringsbeviset.

Du kan forvente svar innen én virkedag.

Svar på meldingen du fikk fra saksbehandler i nettbanken, og forklar hvilke endringer du ønsker på finansieringsbeviset.

Du kan forvente svar innen én virkedag.

Først og fremst, gratulerer! 

Signere kjøpekontrakt
Når du har vunnet budrunden vil megler avtale tid med deg og selger for å signere kjøpekontrakt. Etter dette møtet sender du kjøpekontrakten til oss. Vi vil deretter sende deg lånedokumenter som må signeres.

Signere lånedokumenter
Når du har kjøpt ny bolig sender vi deg lånedokumentene for elektronisk signering med BankID. Pantedokumentet sender vi til innboksen din i nettbanken slik at du kan skrive den ut og signere. Dokumentet leverer eller sender du til megler så fort du har signert. 

Finansieringsbeviset blir omgjort til lån 
Når vi har mottatt signerte lånedokumenter i retur fra deg, utbetaler vi lånet til megler 2-3 dager før overtakelsesdatoen som er oppgitt i kjøpskontrakten. Det er derfor viktig at du gir oss beskjed dersom det skulle skje noen endringer i forbindelse med dato for overtakelse. 

Vi hjelper deg med et samlet oppgjør til megler
Når du kjøper bolig, kan vi hjelpe deg så megler får et samlet oppgjør av lån og egenkapital.

Dette må du gjøre:

Kontakt oss straks du har signert lånedokumentene.

 1. Logg inn i nett- eller mobilbanken og velg skriv til oss.
 2. Forklar kort hvor egenkapitalen er, så avtaler vi hvordan du går frem for å overføre BSU og annen egenkapital til oss. Skal vi overføre egenkapitalen for deg, må pengene stå på en konto i KLP Banken.

Det enkleste for både deg og oss er at all egenkapitalen du skal bruke ved boligkjøp er samlet i KLP Banken. Dette er det to grunner til:

1. Vi kan raskt bekrefte til megler at du har finansieringen i orden med både lån og egenkapital.

2. Ved overtakelse av bolig kan vi gjøre hele oppgjøret for deg til megler. Du slipper å tenke på det, og megler får et samlet oppgjør.

NB: Ikke plasser egenkapitalen din på Plasseringskonto med 31 dagers varslingstid, og hvis du ikke har samlet egenkapitalen din hos oss en uke i forveien av overtakelse, ta kontakt med oss for å avklare overføringen.

Les mer om sparekontoproduktene vi tilbyr

Du kan søke om tilleggssikkerhet i foreldrene dine sin bolig hvis du er under 35 år og har jobb med pensjon i KLP. Det vil si at foreldrene dine stiller som realkausjonister. Da vil du få to lån hos oss. Det ene lånet med sikkerhet i boligen din, og det andre er med sikkerhet i boligen til foreldrene dine. Du får vår beste rente (Boliglån Ung Medlem) på lånet som er med sikkerhet i boligen din. På lånet med sikkerhet i boligen til realkausjonistene får du vår beste medlemsrente.

Du kan kun søke om boliglån med foreldrene dine som realkausjonister når det er den første boligen du skal kjøpe. 

Du finner oversikt over alle våre renter og gebyrer i prislisten.

Det er flere faktorer som avgjør om, og hvor mye du kan låne. Vi gjør en totalvurdering av: 

 • Hvor mye egenkapital du har
 • Betalingsevnen din 
 • Livssituasjonen din 
 • Markedsverdien på boligen din, dersom du eier i dag

Vi forholder oss til Finanstilsynets retningslinjer for god utlånspraksis
 

Redusert inntekt i korte eller lengre perioder vil påvirke for mye du/dere kan få i lån. For eksempel ved redusert inntekt i forbindelse med permisjon, vikariat, eller deltidsjobb.

Hvis du har studielån, billån, båtlån, forbrukslån eller annen gjeld, påvirker også dette hvor mye du kan få i boliglån. Som en hovedregel er vi ikke en bank som refinansierer forbrukslån og kredittkortgjeld. 

Prøv lånekalkulatoren, og se hvor mye boliglånet vil koste i måneden. 

Vi kan gi lån til disse eiendomstypene:

 • Selveiet bolig
 • Borettslag- eller aksjeleilighet
 • Hytte eller Fritidsbolig

Alle lånene vi tilbyr krever sikkerhet i fast eiendom i Norge. Det er ikke mulig å benytte eiendom i utlandet som sikkerhet.

Vi gir ikke lån til disse eiendomstypene:

 • Ubebygde tomter
 • Landbrukseiendom (Hvis du har landbrukseiendom under 100 mål kan vi vurdere å gi lån. Da må inntekten din være basert på lønnforhold, og ikke driftsinntekter.)
 • Næringseiendom

Når du sender inn en søknad vil det bli gjort en kredittvurdering av deg via Gjeldsregisteret. Du vil motta et gjenpartsbrev hvor det står at KLP Banken AS har foretatt en økonomisk vurdering av deg. Har du spørsmål til kredittvurderingen kan du sende oss en melding i nett- og mobilbanken, eller ringe vårt kundesenter på 55 54 85 00. 

De fleste har ikke muligheten til å kjøpe bolig uten å låne penger. Det er ikke mulig å låne mer enn 85 prosent av boligens markedsverdi. Det er derfor viktig å spare, og det kan du gjøre på flere måter. Er du medlem og under 35 år kan du låne opp til 100 prosent av boligens verdi, hvis foreldrene dine kan stille som realkausjonister. 

Er du under 34 år er BSU en god måte å spare til egenkapital på. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året, og opp til 300.000 kroner totalt. Det er bedre rente på BSU-kontoen enn på en vanlig sparekonto. I tillegg kan du få opp til 20 prosent skattefradrag på beløpet du sparer hvert år. Les mer om BSU-konto.

Det er også mulig å spare i fond - som kan gi god avkastning på sparepengene. I dette tilfelle bør man ha flere års horisont på sparingen, da en slik sparetype er mer utsatt for økonomiske svingninger. Les mer om sparing i fond

Har du allerede bolig og boliglån? Da kan du søke om å flytte boliglånet til oss. 

Slik flytter du boliglånet ditt

Er du medlem og under 35 år som kjøper din første bolig er renten på førstehjemslån 4,80 prosent. Er du medlem og under 35 år er boliglånsrenten fra 4,85 prosent (med grønt boliglån). Er du medlem og over 35 år er boliglånsrenten fra 5,15 prosent (med grønt boliglån). Full oversikt over alle våre priser, renter og gebyrer finner du i prislisten.

Prisene på boliglån forutsetter at du får lønnen din utbetalt på konto hos oss. 

Gå til prisliste

Les mer om grønt boliglån

Les mer om førstehjemslån

Bruk lånekalkulatoren vår for å estimere hvor mye du kan kjøpe for, og hvor mye lånet vil koste per måned. 

Prøv lånekalkulatoren

Relevante artikler

KLP_Profilbilde_ima165039_fargekorr_hires

7 tips før, under og etter boligkjøp

27.06.23

Har du planer om å kjøpe ny bolig? Her finner du våre beste tips til hvordan du kan forberede deg til visning og budrunde. 

Arnt Christian Laache, avdelingsleder i KLP Banken
Arnt Christian Laache, avdelingsleder i KLP Banken

Ubrukt kreditt påvirker mulighet for boliglån

09.03.23

Visste du at om du har kredittgrense på 25 000 på bensinkortet så registreres det i gjeldsregisteret som 25 000 i gjeld uansett om du har brukt det eller ikke?

Ungdom i ny bolig

Dette bør du tenke på dersom du ønsker å kjøpe ny bolig før du har solgt den du eier

08.09.23

De fleste foretrekker å kjøpe ny bolig før de selger den de har. Men med økende renteutgifter, og stigende priser på varer og tjenester er det en del ting du bør vite og tenkte på før du eventuelt velger mellomfinansiering.