Lån til kjøp av ny bolig

Før du kan kjøpe ny bolig trenger du et finansieringsbevis fra banken som en bekreftelse på hvor mye du kan låne. Dette er lurt å ha på plass før du drar på visning - så vet du hvor mye du kan by på drømmeboligen. 

 • Gratis og uforpliktende
 • Gyldig i tre måneder og kan fornyes
Søk om finansieringsbevis

Slik går du frem når du skal kjøpe ny bolig

1

Send inn søknad

Et finansieringsbevis (lånebevis) er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan kjøpe for og hvor mye du kan låne. Du må sende inn en søknad om finansieringsbevis der du legger ved siste lønnsslipp og skattemelding. 

Send inn søknad om finansieringsbevis

2

Finansieringsbevis

Før vi kan sende deg finansieringsbevis må du, og eventuell medlåntaker, være identifisert i KLP. Du kan identifisere deg ved å registrere deg som bankkunde.

Når du har fått finansieringsbeviset er du klar for å legge inn bud på drømmeboligen din. 

3

Gå på visning

Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder. Ved å ha dette i orden, vet du hvor mye du har å rutte med om du vil legge inn et bud og delta i en budrunde. 

4

Delta i budrunde

Finansieringsbeviset gjør at megleren raskt kan sjekke at du har finansieringen på plass. Megleren tar kontakt med oss (banken) for å få bekreftet finansieringen etter at du har lagt inn bud.

Når du har kjøpt bolig og har vært på kontraktsmøte må du sende oss kopi av signert kjøpekontrakt. Vi vil deretter gjøre finansieringsbeviset om til lån. 

Skal du kjøpe ny bolig før du selger den du har?

Da trenger du mest sannsynlig et midlertidig lån i en periode, fra du overtar ny bolig og frem til gammel bolig er solgt. Dette kalles ofte en mellomfinansiering.  

Mellomfinansiering tilbyr vi til deg som har boliglånet ditt hos oss i dag, eller er medlem og eier bolig uten lån. 

Slik fungerer mellomfinansiering

Nyttig å vite om finansieringsbevis

Budrunder er spennende og ofte hektiske. Kanskje opplever du å tape mange, men til slutt vil du sitte igjen med drømmeboligen. 

I budskjemaet skriver du inn KLP Banken, navnet på saksbehandleren din og telefonnummeret vårt (55 54 84 00). Megler tar kontakt med oss for å kontrollere at du har finansieringen i orden. Ikke vis frem finansieringsbeviset til megler. Det er greit å holde for seg selv hvor langt du kan strekke deg i budrunden. 

Det er viktig at du holder deg innenfor de gitte rammene som er oppgitt i finansieringsbeviset du har fått. 

Det er flere faktorer som avgjør om, og hvor mye, du kan få låne. Vi gjør en totalvurdering av disse faktorene: 

 • Hvor mye egenkapital du har
 • Betalingsevnen din 
 • Livssituasjonen din 
 • Markedsverdien på boligen din, dersom du eier i dag

Vi forholder oss til Finanstilsynets retningslinjer for god utlånspraksis. 

Dersom du eller medlåntaker av ulike årsaker er i en deltidsjobb, vikariat, permisjon eller andre arbeidsforhold som reduserer inntekt i korte eller lengre perioder, vil dette påvirke hvor mye vi kan tilby i lån. Det blir da gjort en individuell vurdering av betjeningsevne. 

Dersom du har eksisterende studielån, billån, båtlån, forbrukslån eller annen gjeld, bil dette påvirke hvor mye vi kan tilby i boliglån. Som en hovedregel er vi ikke en bank som refinansierer forbrukslån og kredittkortgjeld. 

Vi har en lånekalkulator du kan bruke for å se hvor mye boliglånet vil koste i måneden. 

Det er flere faktorer som avgjør om og hvor mye du kan få låne. Vi gjør en totalvurdering av disse faktorene:

 • Hvor mye egenkapital du har, dersom du skal kjøpe ny bolig
 • Betalingsevnen din
 • Livssituasjonen din
 • Markedsverdien på boligen din, dersom du eier i dag

Vi forholder oss til Finanstilsynets retningslinjer for god utlånspraksis.

Det er normalt fast skattbar inntekt fra arbeidsgiver som legges til grunn ved vurdering av betjeningsevne. Dersom du har eksisterende studielån, billån, båtlån, forbrukslån, kredittkortgjeld eller annen gjeld, vil dette påvirke hvor mye vi kan tilby i boliglån.

Vi har en lånekalkulator du kan bruke for sjekke hvor mye lånet vil koste i måneden.

De fleste har ikke muligheten til å kjøpe bolig uten å låne penger, og det er ikke mulig å låne mer enn 85 prosent av boligens markedsverdi. Det er derfor viktig å spare, og det kan du gjøre på flere måter. Er du medlem og under 35 år kan du låne opp til 100 prosent av boligens verdi, hvis foreldrene dine kan stille som realkausjonister. 

Er du under 34 år er BSU en god måte å spare til egenkapital på. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året, og opp til 300.000 kroner totalt. Det er mye bedre rente på BSU-kontoen enn på en vanlig sparekonto, og du kan få opp til 20 prosent skattefradrag på beløpet du sparer hvert år. Les mer om BSU-konto.

Det er også mulig å spare i fond - som kan gi god avkastning på sparepengene. I dette tilfelle bør man ha flere års horisont på sparingen, da en slik sparetype er mer utsatt for økonomiske svingninger. Les mer om sparing i fond

Først og fremst, gratulerer! 

Signere kjøpekontrakt
Når du har vunnet budrunden vil megler avtale tid med deg og selger for å signere kjøpekontrakt. Etter dette møtet sender du kjøpekontrakten til oss. Vi vil deretter sende deg lånedokumenter som må signeres.

Signere lånedokumenter
Når du har kjøpt ny bolig sender vi deg lånedokumentene for elektronisk signering med BankID. Pantedokumentet for den nye boligen må vi sende i posten da megleren skal ha det originale dokumentet signert av deg. Dette leverer eller sender du til megler så fort du har signert.

Finansieringsbeviset blir omgjort til lån 
Når vi har mottatt signerte lånedokumenter i retur fra deg, utbetaler vi lånet til megler 2-3 dager før overtakelsesdatoen som er oppgitt i kjøpskontrakten. Det er derfor viktig at du gir oss beskjed dersom det skulle skje noen endringer i forbindelse med dato for overtakelse. 

Vi kan gi lån til disse eiendomstypene:

 • Selveiet bolig
 • Borettslag- eller aksjeleilighet
 • Hytte eller Fritidsbolig

Alle lånene vi tilbyr krever sikkerhet i fast eiendom i Norge. Det er ikke mulig å benytte eiendom i utlandet som sikkerhet.

Vi gir ikke lån til disse eiendomstypene:

 • Ubebygde tomter
 • Landbrukseiendom (Hvis du har landbrukseiendom under 100 mål kan vi vurdere å gi lån. Da må inntekten din være basert på lønnforhold, og ikke driftsinntekter.)
 • Næringseiendom

Er du medlem og under 35 år er boliglånsrenten fra 2,40 prosent (med grønt boliglån). Er du medlem og over 35 år er boliglånsrenten fra 2,85 prosent (med grønt boliglån). Full oversikt over alle våre priser, renter og gebyrer finner du i prislisten.

Prisene på boliglån forutsetter at du får lønnen din utbetalt på konto hos oss. 

Gå til prisliste

Les mer om grønt boliglån

Er du godt nok forsikret?

Personforsikringer er fellesnavnet på en rekke forsikringer som gir deg og din familie mer å leve av hvis noe uforutsett skulle skje. 

Våre personforsikringer

Vennligst vent ...
Dette tar visst tid ...
Feil Feil

Kan ikke vise innholdet. Du kan prøve å laste denne siden på nytt.

Visste du at...

Prisene på boliglån forutsetter at du får lønnen din inn på konto hos oss?

Slik bytter du bank

Kanskje du også trenger

Mellomfinansiering

Når du kjøper ny bolig før du selger den du har i dag har du behov for et midlertidig lån, mellomfinansiering.

Innboforsikring

Uansett om du eier eller leier bolig, så trenger du innboforsikring.

Sparekonto

Sparekonto med rente fra første krone, ingen bindingstid og ingen begrensning på antall uttak i året.

Interessante artikler

Ragnhild Frost (21) Foto: Privat
- Jeg var aldri i tvil om hva jeg skulle gjøre

Ambulansemedarbeider Ragnhild Frost er den eneste i vennegjengen som har kommet inn på boligmarkedet. Hun har boliglånet i KLP, og er imponert over oppfølgingen fra banken gjennom kjøpsprosessen.

04.06.19

8 tips til deg som vil inn på boligmarkedet!

Visste du at seks av ti voksne under 24 år eier egen bolig i Norge. Og halvparten av dem har ifølge SSB fått hjelp av foreldrene sine, enten det er forskudd på arv, gave, lån eller som kausjonister. Om du ikke er en av dem, er det likevel ikke umulig å komme seg inn i boligmarkedet.

04.06.19

Fredric Nygård kjøpte sin første leilighet når han var 22 år.
Ung og nyutdannet? Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Det er fullt mulig å kjøpe din første bolig helt selv, selv om du ikke har vunnet i lotto eller har foreldre som kan hjelpe til. Her er eksperttipsene!

05.09.19