Ungdom med sneakers som har flyttet inn i leilighet

Lån til kjøp av ny bolig

Før du kan kjøpe ny bolig trenger du et finansieringsbevis fra banken som en bekreftelse på hvor mye du kan låne. Dette er lurt å ha på plass før du drar på visning - så vet du hvor mye du kan by på drømmeboligen. 

 • Gratis og uforpliktende
 • Gyldig i tre måneder og kan fornyes

Søk om finansieringsbevis

Slik går du frem når du skal kjøpe ny bolig

Vi ønsker å hjelpe deg med å kjøpe drømmeboligen din. Nedenfor ser du hvordan du går frem for å søke om finansieringsbevis og hva som skjer videre. 

1

Send inn søknad

Et finansieringsbevis (lånebevis) er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan kjøpe for og hvor mye du kan låne. Du må sende inn en søknad om finansieringsbevis der du legger ved siste lønnsslipp og skattemelding. 

Send inn søknad om finansieringsbevis

2

Finansieringsbevis

Før vi kan sende deg finansieringsbevis må du, og eventuell medlåntaker, være identifisert i KLP. Du kan identifisere deg ved å registrere deg som bankkunde.

Når du har fått finansieringsbeviset er du klar for å legge inn bud på drømmeboligen din. 

3

Gå på visning

Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder. Ved å ha dette i orden, vet du hvor mye du har å rutte med om du vil legge inn et bud og delta i en budrunde. 

4

Delta i budrunde

Finansieringsbeviset gjør at megleren raskt kan sjekke at du har finansieringen på plass. Megleren tar kontakt med oss (banken) for å få bekreftet finansieringen etter at du har lagt inn bud.

Når du har kjøpt bolig og har vært på kontraktsmøte må du sende oss kopi av signert kjøpekontrakt. Vi vil deretter gjøre finansieringsbeviset om til lån. 

Fisker med glassbøye i hendene

Fast eller flytende rente på boliglånet?

Er du usikker på hva du skal velge? En av fordelene med å velge fastrente er at du forsikrer deg mot en eventuell fremtidig renteøkning økonomien din kanskje ikke vil tåle. 

Du kan velge om du vil binde renten i 3, 5, eller 10 år, for hele eller deler av lånet. Vi har nylig satt ned fastrentene våre, og tilbyr nå nominell rente fra 2,49 prosent. 

Mer om fastrentelån

Nyttig å vite om boliglån

Er du medlem og under 35 år er boliglånsrenten fra 2,40 prosent (med grønt boliglån). Er du medlem og over 35 år er boliglånsrenten fra 2,65 prosent (med grønt boliglån). Full oversikt over alle våre priser, renter og gebyrer finner du i prislisten.

Gå til prisliste

Les mer om grønt boliglån

Det er flere faktorer som avgjør om og hvor mye du kan få låne. Vi gjør en totalvurdering av disse faktorene:

 • Hvor mye egenkapital du har, dersom du skal kjøpe ny bolig
 • Betalingsevnen din
 • Livssituasjonen din
 • Markedsverdien på boligen din, dersom du eier i dag

Vi forholder oss til Finanstilsynets retningslinjer for god utlånspraksis.

Det er normalt fast skattbar inntekt fra arbeidsgiver som legges til grunn ved vurdering av betjeningsevne. Dersom du har eksisterende studielån, billån, båtlån, forbrukslån, kredittkortgjeld eller annen gjeld, vil dette påvirke hvor mye vi kan tilby i boliglån.

Vi har en lånekalkulator du kan bruke for sjekke hvor mye lånet vil koste i måneden.

Vi tilbyr ulike typer boliglån, blant annet fleksilån og fastrentelån. Hvis du ønsker et tilbud fra oss, sender du inn en uforpliktende søknad om boliglån.

Finn lånet og søknaden som passer for deg

Flytende rente
Med flytende rente vil renten endre seg i takt med svingninger i markedet. Dette innebærer at renteutgiftene vil variere. Flytende rente passer for deg som har en økonomi som tåler svingninger i boliglånsrenten. Du kan når som helst endre nedbetalingsplanen, betale inn ekstra eller innfri lånet.

Fastrente
Fastrente gir større forutsigbarhet. Da inngår du en avtale om en fast rente i en gitt periode på enten 3, 5 eller 10 år. Du betaler en fast sum på boliglånet innenfor valgt periode - uavhengig av økonomiske svingninger i markedet. Fastrentelån er mindre fleksibelt enn lån med flytende rente, da du er bundet til en fast rente og nedbetalingsplan. Les mer om fastrentelån

Nominell rente
Nominell rente er selve grunnrenten på lånet, og det betyr at utgiftene for å ta opp lånet og eventuelle andre gebyrer ikke er inkludert.

Effektiv rente
Effektiv rente er den nominelle renten pluss alle gebyrer og andre kostnader knyttet til lånet. Dette innebærer blant annet termin- og etableringsgebyr. Den effektive renten påvirkes også av hvor lang nedbetalingstid du har på lånet ditt. Den effektive renten er dermed den faktiske prisen for lånet.

Annuitetslån
Et annuitetslån fungerer slik at du betaler samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, så lenge renten er uforandret. Det du betaler i renter blir mindre, og avdragene blir høyere etter hvert som du nedbetaler lånet. Når du betaler det samme hver måned gjør annuitetslån det enklere å holde oversikt over økonomien.

Serielån
Ved å velge serielån betaler du mer i starten av låneperioden og mindre etterhvert som tiden går. Her er avdragsdelen den samme over tid, mens du betaler mindre renter hver måned. Ved å velge serielån vil den totale rentedelen du betaler være lavere enn hvis du velger annuitetslån.

Vi kan gi lån til disse eiendomstypene:

 • Selveiet bolig
 • Borettslag- eller aksjeleilighet
 • Hytte eller Fritidsbolig

Alle lånene vi tilbyr krever sikkerhet i fast eiendom i Norge. Det er ikke mulig å benytte eiendom i utlandet som sikkerhet.

Vi gir ikke lån til disse eiendomstypene:

 • Ubebygde tomter
 • Landbrukseiendom (Hvis du har landbrukseiendom under 100 mål kan vi vurdere å gi lån. Da må inntekten din være basert på lønnforhold, og ikke driftsinntekter.)
 • Næringseiendom

Ofte stilte spørsmål - før visning

Budrunder er spennende og ofte hektiske. Kanskje opplever du å tape mange, men til slutt vil du sitte igjen med drømmeboligen. 

I budskjemaet skriver du inn KLP Banken, navnet på saksbehandleren din og telefonnummeret vårt (55 54 84 00). Megler tar kontakt med oss for å kontrollere at du har finansieringen i orden. Ikke vis frem finansieringsbeviset til megler. Det er greit å holde for seg selv hvor langt du kan strekke deg i budrunden. 

Det er viktig at du holder deg innenfor de gitte rammene som er oppgitt i finansieringsbeviset du har fått. 

Det er flere faktorer som avgjør om, og hvor mye, du kan få låne. Vi gjør en totalvurdering av disse faktorene: 

 • Hvor mye egenkapital du har
 • Betalingsevnen din 
 • Livssituasjonen din 
 • Markedsverdien på boligen din, dersom du eier i dag

Vi forholder oss til Finanstilsynets retningslinjer for god utlånspraksis. 

Dersom du eller medlåntaker av ulike årsaker er i en deltidsjobb, vikariat, permisjon eller andre arbeidsforhold som reduserer inntekt i korte eller lengre perioder, vil dette påvirke hvor mye vi kan tilby i lån. Det blir da gjort en individuell vurdering av betjeningsevne. 

Dersom du har eksisterende studielån, billån, båtlån, forbrukslån eller annen gjeld, bil dette påvirke hvor mye vi kan tilby i boliglån. Som en hovedregel er vi ikke en bank som refinansierer forbrukslån og kredittkortgjeld. 

Vi har en lånekalkulator du kan bruke for å se hvor mye boliglånet vil koste i måneden. 

Hos oss kan du bare ta opp lån sammen med ektefelle, samboer eller partner. Eksempelvis kan ikke søsken eller venner ta opp lån sammen. 

De fleste har ikke muligheten til å kjøpe bolig uten å låne penger, og det er ikke mulig å låne mer enn 85 prosent av boligens markedsverdi. Det er derfor viktig å spare, og det kan du gjøre på flere måter. Er du medlem og under 35 år kan du låne opp til 100 prosent av boligens verdi, hvis foreldrene dine kan stille som realkausjonister. 

Er du under 34 år er BSU en god måte å spare til egenkapital på. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året, og opp til 300.000 kroner totalt. Det er mye bedre rente på BSU-kontoen enn på en vanlig sparekonto, og du kan få opp til 20 prosent skattefradrag på beløpet du sparer hvert år. Les mer om BSU-konto.

Det er også mulig å spare i fond - som kan gi god avkastning på sparepengene. I dette tilfelle bør man ha flere års horisont på sparingen, da en slik sparetype er mer utsatt for økonomiske svingninger. Les mer om sparing i fond

Ofte stilte spørsmål - etter budrunden

Når du har vunnet budrunden vil megler avtale tid med deg og selger for å signere kjøpekontrakt. Etter dette møtet sender du kjøpekontrakten til oss. Vi vil deretter sende deg lånedokumenter som må signeres.

Når du har kjøpt ny bolig sender vi deg lånedokumentene for elektronisk signering med BankID. Pantedokumentet for den nye boligen må vi sende i posten da megleren skal ha det originale dokumentet signert av deg. Dette leverer eller sender du til megler så fort du har signert.

Når vi har mottatt signerte lånedokumenter i retur fra deg, utbetaler vi lånet til megler 2-3 dager før overtakelsesdatoen som er oppgitt i kjøpskontrakten. Det er derfor viktig at du gir oss beskjed dersom det skulle skje noen endringer i forbindelse med dato for overtakelse. 

Er du godt nok forsikret?

Personforsikringer er fellesnavnet på en rekke forsikringer som gir deg og din familie mer å leve av hvis noe uforutsett skulle skje. 

Våre personforsikringer

Vennligst vent ...
Dette tar visst tid ...
Feil Feil

Kan ikke vise innholdet. Du kan prøve å laste denne siden på nytt.

Visste du at...

Mange av lånekundene våre flytter lønnen sin til en konto i KLP? Sjekk ut vår stegvise guide til bytte av bank hvis du lurer du på hvordan du går frem.

Slik bytter du bank

Vi tilbyr også disse bankproduktene

Mellomfinansiering

Skal du kjøpe ny bolig før du selger den du har i dag? Med et midlertidig lån, mellomfinansiering, er dette mulig.

Boliglån Ung Medlem

Lånet for deg som er medlem og er under 35 år. Du får bankens beste boliglånsrente og kravet til egenkapital er lavere enn ved ordinært boliglån.

Fleksilån

Fleksilån er et lån med fleksibel kredittramme. Du bestemmer selv når du betaler inn og ut på lånet.

Interessante artikler

Ragnhild Frost (21) Foto: Privat
- Jeg var aldri i tvil om hva jeg skulle gjøre

Ambulansemedarbeider Ragnhild Frost er den eneste i vennegjengen som har kommet inn på boligmarkedet. Hun har boliglånet i KLP, og er imponert over oppfølgingen fra banken gjennom kjøpsprosessen.

04.06.19

Toppen og takmønet av en enebolig
8 tips til deg som vil inn på boligmarkedet!

Visste du at seks av ti voksne under 24 år eier egen bolig i Norge. Og halvparten av dem har ifølge SSB fått hjelp av foreldrene sine, enten det er forskudd på arv, gave, lån eller som kausjonister. Om du ikke er en av dem, er det likevel ikke umulig å komme seg inn i boligmarkedet.

04.06.19

Fredric Nygård kjøpte sin første leilighet når han var 22 år.
Ung og nyutdannet? Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Det er fullt mulig å kjøpe din første bolig helt selv, selv om du ikke har vunnet i lotto eller har foreldre som kan hjelpe til. Her er eksperttipsene!

04.06.19