Jorunn Ygre Storjohann

Fem tips til smart bruk av feriepengene

Skrevet av: Peder Ullevold | 17.06.20

I disse dager tikker feriepengene inn på konto. Mange nordmenn skal tilbringe denne sommerferien i Norge og Norden. Jorunn Ygre Storjohann, leder for personmarked i KLP Banken, gir deg tips til hvordan du får mest ut av feriepengene.

 1. Lag et feriebudsjett
  «Norgesferie» er dyrt, men det trenger ikke å være så kostbart. Lag en plan for hvor mye penger du vil bruke på ferie som er tilpasset din og familiens økonomi. Da reduserer du risikoen for å bruke mer enn du har råd til. Du kan for eksempel spare en del på å feriere på familiehytta, leie bobil eller campinghytter, dra på sykkel- eller fottur, lage maten selv i stedet for å spise på restaurant og gjøre aktiviteter i nærområdet.

 2. Bruk rabattavtaler og medlemsfordeler
  Mange har tilgang til rabattavtaler og medlemsfordeler gjennom for eksempel jobb, fagforening eller organisasjoner. Du kan også finne kampanjetilbud på nettet. Sjekk hva du har av muligheter før du bestiller hotell, leiebil, feriehus, ferge, camping eller aktiviteter. Her kan det være en del penger å spare.
   
 3. Betal regninger
  Ikke la regninger ligge ubetalt. Har du betalt ferien eller andre ting med kredittkort, så gjør opp regningen nå. Kredittkortgjeld har høy rente, og da kan ferien fort blir dyr om du ikke betaler i tide. Husk også å følge opp regninger som forfaller i løpet av ferien. Dette kan du enkelt ordne i nett- eller mobilbank.
   
 4. Sett av en buffer mot uforutsette utgifter.
  Opprett en egen konto som er øremerket til utgifter ved kjedelige overraskelser. Kanskje oppvaskmaskinen plutselig ryker, du får en vannlekkasje som må fikses eller noe annet skjer. Du bør ha 1-3 månedslønner i reserve i banken. Sett pengene på en sparekonto, da får du litt høyere rente.
   
 5. Sett av til sparing
  Trenger du ikke å bruke alle feriepengene dine i sommer? Ikke la alle pengene bli stående på brukskontoen, da forsvinner de veldig lett inn i daglig forbruk.  Har du penger til overs, kan du vurdere å sette litt ekstra på bufferkontoen, nedbetale gjeld eller spare langsiktig i aksjefond. Er du under 34 år, er BSU en av de beste spareordningene.

Interessante artikler

Skjell og sandaler på dørmatte

Tips til sommerferien

Sommeren er like rundt hjørnet, og du ser kanskje frem til en velfortjent pust i bakken. I år skal mange skal tilbringe sommeren i Norge, fremfor å reise til utlandet. Vi har samlet våre beste tips og råd til hva du bør huske på før du pakker kofferten.

17.06.20