Ines Høvring

Boligdrømmen henger høyt

Ines Høvring (28) har hatt nok leieutgifter og er klar for å realisere boligdrømmen. Hun vet det blir vanskelig. – Å komme inn på boligmarkedet har mye å si for økonomien din i fremtiden, sier Mette Rinde i KLP Banken.

Tre ting du må huske på om bolig og pensjon

  1. Pensjonen du får utgjør mellom 40 og 66 prosent av den lønnen du har mens du jobber. Derfor er det lurt å ikke gå inn i pensjonisttilværelsen med for mye gjeld. En tidlig start i boligmarkedet kan være til hjelp for å bli gjeldfri i tide.
  2. Nordmenn har mye av formuen og pensjonssparingen bundet opp i bolig. Pensjonssparing i bolig forutsetter imidlertid at du selger boligen og flytter til noe billigere, for eksempel fra stort hus til litt mindre leilighet. Husk at leiligheter i sentrale strøk ofte er dyrere enn hus litt utenfor.
  3. Den økonomiske gevinsten av å komme seg inn på boligmarkedet er med all sannsynlighet større enn å spare til pensjon selv. Som ung bør du prioritere å spare så mye som mulig for å kjøpe bolig før du binder pengene i individuell pensjonssparing.

bygning fjell snø vann

Våre boliglån

Har du en jobb med pensjon i KLP får du gode betingelser på boliglån - også over tid. Vi har grønt boliglån for de som har energimerket bolig og eget boliglån for unge under 35 år.

Søk om lån her

Ines har bodd i kollektivet på Bislett i tre år. De seks beboerne har vaskeregler og nettverkspassord på kjøleskapet, en hylle stappfull av tørrvarer og felleskasse med småpenger til såpe, dopapir og oppvaskmiddel. I fellesområdet står møbler akkumulert gjennom flere år med ulike beboere.

– Det er jo hyggelig å ha folk rundt seg og å bli kjent med nye mennesker. Men jeg savner luksustingene. Ubegrenset tid på badet, at dusjen alltid er ledig og å slippe køen for å bruke vaskemaskinen på søndager, sier Ines.

Hun er nyutdannet interaksjonsdesigner og har jobbet i knappe fem uker. Akkurat tid nok til å tenke at det å kjøpe et eget sted å bo kan være realistisk. Men veien til boliglån krever mange sparegrep og mye disiplin. Og lang tid.

– Jeg har akkurat sluttet å snuse! Og jeg har laget en spareplan med ulike milepæler, med mål om å kunne kjøpe om et år. Det blir vanskelig, men det å eie selv er god motivasjon.

Akkurat nå føles det unormalt å ikke ha kjøpt. Nesten alle vennene hennes eier, og nesten alle har fått hjelp av foreldrene. Ifølge SSB har halvparten av boligkjøperne under 30 år fått hjelp av foreldrene sine, enten det er forskudd på arv, gave, lån eller som kausjonister.

Er det mulig?

To ting må være på plass før du får boliglån av banken: inntekt og egenkapital. Mette Rinde er avdelingsleder ved kundesenteret i KLP Banken, de som besvarer alle henvendelser om blant annet boliglån. Henvendelsene handler ofte om det samme. Hvor mye kan jeg låne? Hvor mye egenkapital må jeg ha? Må jeg ha hjelp av foreldrene mine?

– Unge på boligjakt er generelt ganske godt opplyst, men mange blir overrasket over det høye egenkapitalkravet og at studielån teller når banken skal vurdere hvor mye de får låne, sier hun.

Mette Rinde er klar på at det er viktig å komme seg inn på boligmarkedet, selv om det i blant kan føles uoverkommelig.

– Det er kjempeviktig, fordi det har så mye å si for økonomien din i fremtiden. Men det er også vanskelig, du skal ha vært en ganske strukturert sparer om du ikke får hjelp av foreldrene dine. Rådene til de unge er ofte de samme: Vær flink til å spare, begynn tidlig. Spar i BSU. Sett deg klare mål. Flytt litt utenfor sentrumskjernen om du vil bo i byen. Aksepter litt lavere standard første gang du kjøper.

Alle hindringene

Det er mange grunner til å kjøpe bolig: Å investere i noe eget. Få med seg prisstigningene. Samtidig er det enda flere fristelser som gjør det vanskelig å spare nok: Endelig fast inntekt og penger til forbruk. Leilighet midt i sentrum med uendelige muligheter i umiddelbar nærhet. Sushi og pizza rett rundt hjørnet.

– Jeg vil jo ha det gøy, kjøpe klær, gå ut med venner, spise god mat og take away. Men alt det er valg som vil gjøre at det tar lenger tid å få boliglån, sier Ines.

Noen ord er fyord når banken skal vurdere om du får boliglån, og eventuelt hvor mye. Forbrukslån og kredittkort kan være to av dem.

– Kredittkort kan være supert når du er i utlandet, men du må betale ned i tide. Ikke lev på forskudd, sørg for å ha pengene. Ha orden i økonomien, lag regnskap og budsjetter. Ha kontroll på hva du bruker. Og ta absolutt ikke forbrukslån, i alle fall ikke til unødvendige ting som sydenturer, oppfordrer Mette Rinde i KLP.

Sannsynlig gevinst

Gjeld kan virke skummelt. Å investere pengene i bolig vil på sikt normalt gi deg god avkastning hvis boligprisene stiger. Historisk sett øker eiendomsverdien over tid, men det finnes ingen garanti for fremtiden.

– Å ta opp boliglån er en stor avgjørelse i livet, det er nesten som å gifte seg. Det handler om store beløp, og folk er redde for om de beholder jobben sin, renteøkninger og liknende, forteller Rinde. Ines har regnet på det og vet at det kommer til å gå bra.

– Når jeg tenker på leieutgiftene de åtte årene jeg har vært student ... Da blir ikke størrelsen på et boliglån så skummelt lenger, sier Ines.